Du har rätt att må bra..
..och känna dig trygg i din relation och familj. Behöver du hjälp finns vi här för dig.
Kontakta ossDu har rätt att må bra..
..och känna dig trygg i din relation och familj. Behöver du hjälp finns vi här för dig.
Kontakta ossTips och tricks
Vi har sammanställt några tips som kan vara bra att tänka på när man är utsatt för hot eller våld.
Vi finns här för dig!
Det är ALDRIG ditt fel om du blivit utsatt för våld eller hot. Vi finns alltid här för dig och stöttar dig! Du når oss på telefon 010-45 50 365.
För dagbok
Anteckna varje gång du blir slagen i en dagbok. Det kan vara på ett papper, i ett anteckningsblock eller digitalt. Då har du något att gå tillbaka till och kan lättare komma ihåg vad som hänt.
Dokumentera
Skriv upp och försök fotografera skadorna själv. Vid läkarbesök ska du be läkaren att ta fotografier. Även om du inte gör något åt situationen direkt, så finns bilderna där den dag du gör din anmälan.
Berätta för någon
Det kan vara en vän, släkting, kamrat eller någon på arbetet. Tala om för någon du litar på vad du blivit utsatt för. Även om du inte orkar göra något åt saken just då, så har du i alla fall berättat det för någon.
Ha en plan
Ta reda på vart du kan vända dig när som helst på dygnet, om våldet börjar igen. Kommer det till den punkt där du känner att du behöver ta dig därifrån, kan det vara bra att ha kollat vad dina möjligheter är. Kanske har du någon vän eller släkting som du kan bo hos.
Kontakta en jour
Du kan alltid vända dig till oss eller någon annan lokal jour. Där kan du prata med någon och få hjälp och stöd. Du kan få hjälp med stödsamtal och kontakt med socialtjänsten. Men du kan också få hjälp med att göra en polisanmälan.
Polisanmäl
Våld i nära relation är ett brott. Det är viktigt att polisanmäla misshandeln, både för din egen skull och för att förövaren ska förstå att det är en kriminell handling som den begår. Telefonnummer till polisen: 114 14.
Nedan har vi länkat till en rad olika organisationer och myndigheter som hjälper dig som är utsatt för våld.
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot eller fysiskt, psykiskt och sexuellt våld. Även för anhöriga till utsatta.
Polisen
Gäller det akuta fall bör du alltid vända dig till polisen i första hand. Ring dem då på 112.
Utväg Södra Älvsborg
Utväg Södra Älvsborg erbjuder kostnadsfritt stöd till kvinnor och män som utsatts för, eller utsatt andra för, våld i nära relationer.
Brottsofferjouren
Brottsofferjouren är en hjälpande organisation till för personer som råkat ut för brott.
Unizonjourer
Unizon är en riksorganisation som samlar över 140 kvinno- och tjejjourer. Här kan du hitta jourer som kan ge dig stöd på telefon, chatt och IRL.
Killar.se
Killar.se erbjuder stöd till alla som identifierar sig som kille mellan åldrarna 10-25.
Storasyster
Storasyster erbjuder stöd till de som blivit utsatta för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Vi arbetar stödjande och kunskapshöjande för ett jämställt samhälle fritt från sexuellt våld.
Maskrosbarn
Barnrättsorganisationen Maskrosbarn har sedan 2005 arbetat med att förbättra levnadsvillkoren för de 500 000 barn i Sverige med föräldrar som har ett missbruk, en psykisk sjukdom eller som utsätter dem för våld.
BRIS
Barnens rätt i samhället är en barnrättsorganisation som jobbar för ett samhälle där alla barn känner till sina rättigheter och har möjlighet att tillgodogöra sig dem!