Lämna sidan Lämna sidan
Chatta med oss Chatta med oss

För dig som är anhörig

Om någon nära dig skadas just nu – ring 112! Där kan du få tala med polisen, sociala jouren och om det behövs få tag på en ambulans.

Här kan du läsa mer om våld och vart du kan vända dig för att få hjälp om du eller någon du känner är utsatt för våld.

Vad är våld?
Våld är när någon skadar eller hotar en annan människa. Övergrepp är när någon gör något den inte får med en annan människa. Våld och övergrepp kan vara många olika saker och göras på många olika sätt.

Man kan göra någon illa på många olika sätt, till exempel genom att

  • slå, sparka
  • riva, knuffa
  • låsa in
  • kasta eller förstöra någons saker
  • ta stryptag
  • skrämma, hota
  • hindra att någon får mat
  • hindra någon från att sova
  • kalla någon för fula ord eller säga elaka saker
  • skada någons husdjur

 

Våld kan vara mot kroppen eller mot själen. 

Enligt lagen är det inte tillåtet att använda någon typ av våld mot någon annan. Att som barn se när någon annan blir slagen är också våld. Det är aldrig barns fel om vuxna skadar varandra!

Händer det kan man ringa till polisen eller ta kontakt med en annan vuxen.

Att prata med någon

Det är viktigt att prata med någon om man har varit med om något svårt eller skrämmande eller sett någon annan vara utsatt för våld.

För att prata med någon vuxen på telefon kan du till exempel ringa Barnens Hjälptelefon på nummer: 116 111.

Vad kan du göra för att vara säker?

Det är viktigt att du vet vad du kan göra om det pågår våld eller övergrepp, till exempel i ditt hem.

Om det pågår våld eller övergrepp i ditt hem just nu – ring 112. Då kommer du till SOS alarm. De kommer att fråga dig vad som har hänt och var det händer. De ser till att ni får den hjälp som ni behöver genom att skicka till exempel polis eller ambulans.

Om det inte är en akut situation just nu kan du ringa till polisen på telefonnummer 114 14.

 

Fler som kan hjälpa dig

Du kan även ta kontakt med socialtjänsten i den stad eller kommun där du bor. Socialtjänsten har ansvar för att alla barn har det bra hemma.

Om du känner dig osäker på vad du ska göra så prata med någon vuxen som du litar på. Det kan till exempel vara en kompis förälder, en granne eller en lärare på skolan. De kan hjälpa dig att ta kontakt med polisen eller med socialtjänsten.

Du kan ringa eller mejla till oss på Kvinnojouren Borås. Vårt telefonnummer är 010-45 50 365. Om vi inte svarar kan du lämna ett meddelande eller ringa igen. Vår mejladress är infokj@ktjboras.se.

Du kan också mejla, chatta eller ringa till BRIS – barnens rätt i samhället. Där får du prata med en vuxen, och du kan alltid vara anonym. För att mejla eller chatta med en vuxen på BRIS går du in på deras hemsida www.bris.se. För att prata med någon vuxen på telefon ringer du till Barnens Hjälptelefon på telefonnummer 116 111.

Länkar till sidor för barn och ungdomar