Lämna sidan Lämna sidan
Chatta med oss Chatta med oss

Är du i en schysst relation?

Att vara utsatt för våld i sin relation börjar oftast inte med att bli slagen. Det kan börja med din partner vill få lov att kolla igenom vem du skriver med på sociala medier. Att hen vill bestämma över vilka som är okej för dig att träffa och inte. Att hen blir sur om du säger att du inte vill ligga. Att du inte svarar på meddelanden hen skriver inom några minuter.
Våld är mer än bara slag.

Svara på våra frågor här nedan, svarar du ja på någon kan du vara utsatt för våld. Ring oss så pratar vi mer om det, du kan vara helt anonym <3

  • Min partner kontrollerar mina sociala medier.
  • Min partner har/brukar tjata sig till sex.
  • Min partner bestämmer vilka jag får vara vän med.
  • Min partner vill att jag hela tiden skriver var jag är och vem jag är med.
  • Min partner kallar mig ful, äcklig, värdelös eller dum.
  • Jag är rädd för vad som skulle hända om jag sa nej till min partner.
  • Min partner är väldigt svartsjuk.
  • Min partner hotar/har hotat min familj eller husdjur.
  • Min partner greppar tag i, knuffar eller puttar mig.
Ring vår kurator

Läs mer om de olika formerna av våld här nedan.

Fysiskt våld kallas ofta misshandel,

och är när någon gör något mot din kropp som gör ont eller ger dig obehag. Fysiskt våld kan ge märken eller skador på kroppen. Det kan vara till exempel om någon nyper, klöser eller drar dig i håret. Det kan vara att bli strypt eller att någon puttar, slår, sparkar eller trampar på dig.

Psykiskt våld är när ord och aggressivt beteende används för att pressa dig och begränsa ditt liv. Du kan känna dig rädd, maktlös och värdelös. Psykiskt våld kan vara till exempel att du blir isolerad genom att du inte får träffa vem du vill eller får vara ute utan att få det godkänt. Att någon vill kontrollera vem du pratar med och vilka du är vänner med. Psykiskt våld kan också vara att någon skickar eller säger taskiga kommentarer. Att någon hotar dig. Det kan också vara att du blir utfryst eller ignorerad om du inte gör så som den som utsätter dig vill.

Latent våld är det som ligger och pyr under ytan. Det kan vara att man till exempel får ”känna av” stämningen när man kommer hem, trippa på tå runt någon, ständigt passa sig för att inte säga något som kan missuppfattas.

Sexuellt våld är när någon gör eller säger något sexuellt mot dig utan att du vill, det vill säga alla typer av trakasserier och övergrepp som har med sex att göra eller som riktar sig mot din sexualitet. Sexuellt våld kan vara att ta på intima ställen på din kropp utan att du vill det eller få sexuella meddelanden utan att ha efterfrågat dem. Att någon tjatar sig till sex eller våldtar. Det är sexuellt våld att sprida nakenbilder eller nakenfilmer och att tvinga någon att titta på porr. Det är också sexuellt våld att könsstympa.

Digitalt våld handlar om att övervaka, trakasserar eller kontrollerar någon med hjälp av exempelvis mobil, dator eller sociala medier. Exempel på digitalt våld kan vara smygläsa meddelanden, ta reda på eller kräva att få lösenord som ett bevis på kärlek/ärlighet, installera gps-funktioner för att kontrollera var personen befinner sig. Digitalt våld är också att sprida bilder och filmer på någon när den är naken eller är i en utsatt situation.

Försummelse är att någon medvetet försvårar vardagen för någon som är beroende av denna. Detta genom exempelvis medvetet felaktig medicinering, bristande hjälp med saker man är beroende av att få hjälp med eller att inte få gå till doktorn när man behöver det.

Materiellt våld är att skada någon genom att till exempel att kasta, förstöra och slå sönder saker. Ofta är dessa saker utvalda för att de har en speciell betydelse för den som är utsatt för våldet.

Ekonomiskt våld kan vara att få sina pengar kontrollerade. Detta leder till att den ena parten blir helt eller delvis beroende av den andra och inte kan vara självständig. Ekonomiskt våld kan även vara att någon tar lån i ditt namn, eller tvingar eller får dig att skicka pengar till hen.